Een plek om te gedenken op Landgoed Terborgh

Landgoed Terborgh, in de volksmond het Evertsbos geheten. Het is me maar moeilijk voor te stellen dat er hier in dit prachtige Drentse landschap tussen de dorpen Anloo en Eext gruwelijke dingen zijn gebeurd in het verleden. Toch herinnert een infopaneel en een gedenksteen met plaquette aan het oorlogsleed en de strijd voor de vrijheid van bijna zeventig jaar geleden. Pal voor het einde van de oorlog in april 1945, terwijl Canadese parachutisten al op Nederlandse bodem landden, werden hier nog tien verzetsstrijders door de vijand gefusilleerd. Hun namen zijn op deze beladen plek in brons vereeuwigd, opdat zij nimmer door ons zullen worden vergeten.

gedenksteen-onderduikershol-anloo-075

5 thoughts on “Een plek om te gedenken op Landgoed Terborgh

  1. Herdenken is heel belangrijk, en ook stilstaan bij onze vrijheid nu,deze wordt bedreigd en het lijkt wel of de mens het oorlog voeren maar niet wil afleren. In feite is het zo dat de machtselite bepaald of er oorlog komt of niet.is er geen vijand? Nou, dan verzinnen ze er wel een! Ik hoop dat zoiets vreselijks als de tweede wereldoorlog ons bespaart blijft.ik houd in iedergeval uit respect stilte vanavond.

  2. Hoe je überhaupt mensen kunt doden is mij een raadsel. Maar op zo’n plek, zo verstild en mooi…. Nooit vergeten, die vreselijke tijd.
    De ‘like’ is (uiteraard) voor je prachtige foto’s!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s