Tafeltje-dekje voor de Kostgangerboleet

kostgangerboleet-boletus-parasiticus

Drie Gele Aardappelbovisten op een boomstronk, dat is niet zo bijzonder. Wel bijzonder is die bruine paddenstoel die parasiteert op de bovist rechtsachter, de zogenaamde Kostgangerboleet (Boletus parasiticus). Meestal leven zwammen op bomen of dood hout, maar de Kostgangerboleet verkiest dus de Gele Aardappelbovist en heeft die nodig om te kunnen leven. De Gele Aardappelbovist komt algemeen veel voor, maar de Kostgangerboleet veel minder en is tamelijk zeldzaam. De parasiet is blijkbaar gevoeliger voor veranderingen in de leefomgeving dan zijn gastheer en is in aantal sterk achteruit gegaan in eerdere jaren. De soort staat op de rode lijst.

Dit hele verhaal achterhaalde ik pas thuis achter de pc. Dat is jammer, want had ik het eerder geweten dan had ik die Gele Aardappelbovist met Kostgangerboleet natuurlijk in een close-up op de foto gezet. Nu moeten we het met een overzichtsfoto doen, maar een volgende keer herken ik ‘m en gaat hij alsnog van dichtbij op de kiek. Ondanks dat is het toch absoluut een topherfst op Landgoed Terborgh met al die bijzondere dingen op één enkele wandeling die wij daar zien!

Zie ook van dezelfde wandeling:

8 thoughts on “Tafeltje-dekje voor de Kostgangerboleet

  1. Dat is weer een leuk weetje. Jammer dat je er geen close-up van hebt gemaakt, maar zo houdt de herfst ook volgend jaar weer zijn uitdaging.
    De herfstvakantie had hier in het noorden niet op een beter moment kunnen zijn, het is overalrachtig in de natuur nu. Vanaf zondag schijnen we het echte gure herfstweer in te gaan, dan is de lol er snel vanaf.

    • Zo dacht ik dat ook Jan, er moet ook nog iets te doen blijven voor komende jaren. Op jacht naar de Kostgangerboleet. 😉

      Al met al mogen we zeker niet klagen met de mooie dagen van het zomer/herfstseizoen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s