‘Vrij’ en blij op Landgoed Hoenderdaell

 

Ik logeerde een paar dagen bij dochter in Schagen (Noord-Holland), en samen met kleindochter brachten we een kort bezoekje aan Landgoed Hoenderdaell in Anna Palowna.  Daar huist sinds twee jaar Stichting Leeuw, dat als enig opvangcentrum in Europa een vergunning voor de opvang van onder andere door de nieuwe wetgevingen werkeloos geworden voormalige circustijger heeft. In totaal zitten er nu 24 grote katten bij Stichting Leeuw, waaronder (Siberische) tijgers, leeuwen, panters en een poema. Er wordt ook mee gefokt, doel is om de raszuivere dieren weer terug te brengen in het wild in de landen van herkomst en de andere dieren waarbij dat niet kan in grote omheinde parken te laten leven.

Op de website van Landgoed Hoenderdaell staan genoeg foto’s met de bijbehorende namen en achtergrondinfo van deze katten, dus daar heb ik zelf geen plaatjes van genomen. Er lopen of vliegen echter (al dan niet vrij) ook nog vele andere dieren rond. Opvallend vond ik wel dat alle dieren zo mooi in volle vacht en kleurig verenkleed staken. Dat zie je helaas vaak anders in gevangenschap, dan zien veel dieren er maar flodderig en onverzorgd uit. Op Hoenderdaell lijken ze het echter zeer naar hun zin te hebben.

expositie

En wie genoeg heeft van het diertjes kijken kan nog naar de kunstexpositie of wandelen in het bijbehorende uitgestrekte stiltegebied waar de flora en fauna hun eigen weg mogen gaan. De route gaat door het bos via wijde velden en langs het water. Voor ons is dat voor het eerstvolgende bezoek een programmapunt, maar dan zónder luidruchtig spookje-in-wandelwagen…

sharon

Advertenties

15 thoughts on “‘Vrij’ en blij op Landgoed Hoenderdaell

  1. Leuke serie! Voor mij steelt de laatste foto toch wel de show.
    Dit is overigens niet het enige opvangcentrum voor grote katachtigen. Stichting Pantera in Nijeberkoop (Fr.) vangt ook al jarenlang tijgers en leeuwen en dergelijke op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s